www.nagrzyby.pl » Niusy » Przepisy kulinarne » Grzyby leśne idealnym dodatkiem do pizzy

Grzyby leśne idealnym dodatkiem do pizzy

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

Grzyby leśne idealnym dodatkiem do pizzy Jak powszechnie wiadomo, popularna potrawa kuchni włoskiej, jaką jest właśnie pizza, posiada kilka wersji w zależności od dodatków, które umieścimy na gotowym cieście. Najczęściej są to różnego rodzaju warzywa i owoce, wędliny czy sosy w postaci ketchupu bądź majonezu. Wśród grzybów największym uznaniem cieszą się przede wszystkim pieczarki, które są dostępne niemalże w każdym sklepie spożywczym.



 Dlatego o ich sławie jako ciekawym składniku do pizzy decyduje w głównej mierze fakt, iż są bardzo łatwe do zdobycia. Rodzaje pizzy z pieczarkami Klasyczna łagodna pizza, której podstawowym i jedynym dodatkiem są pieczarki, nazywa się Funghi. Z języka włoskiego wyraz ten dosłownie oznacza „grzyby”. Jest ona niewątpliwie doskonała dla miłośników prostoty smaku. Jednak nie oznacza to, iż jest to jedyna pizza, w której wykorzystywane są tego typu grzyby. Istnieją odmiany, w których pieczarki występują w kompozycji z innymi składnikami. Dla przykładu w połączeniu z szynką powstaje przepyszna pizza Capriciosa. Natomiast dla wielbicieli ostrych smaków niezapomniana będzie zdecydowanie Rimini, w której oprócz pieczarek towarzyszy włosko-amerykański gatunek ostrej salami, znanej jako pepperoni. Jeżeli preferuje się bardziej sos śmietankowy niż standardowy pomidorowy, to z pewnością zmysł smaku zaspokoi pizza Carbonara z grzybami, cebulą i bekonem. Aczkolwiek ten składnik można spokojnie łączyć z innymi, niekoniecznie wymienionymi przy wyżej wymienionych najpopularniejszych rodzajach pizzy. Ponadto pieczarki stanowią również wyśmienity dodatek do wegetariańskiej wersji pizzy. Domowa pizza z leśnymi grzybami Chociaż pieczarki smakują wyśmienicie w tej wyjątkowej potrawie pochodzącej z kuchni włoskiej, to jednak warto spróbować ją z innymi rodzajami grzybów. Każdy pasjonat zbierania grzybów w lesie bezsprzecznie doceni możliwość wykorzystania ich do przyrządzenia i skomponowania pizzy w zaciszu domowym. W supermarketach znajdziemy wyłącznie suszone grzyby leśne, które również można wykorzystać do jej przygotowania. Aczkolwiek najlepsze będą świeże grzyby nazbierane w lesie. Jakie z nich wybrać, aby pizza smakowała znakomicie? Doskonale sprawdzą się przede wszystkim borowiki, ale także kozaki, kurki oraz podgrzybki brunatne, które grzybiarze często nazywają czarnymi łebkami.
Autorka: Sylwia Jazowska-Wojtyczka

 
adres tej wiadomości: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=news&artmid=content&id=6088