www.nagrzyby.pl » Niusy » Przepisy kulinarne » Grzybki nasze kochane

Grzybki nasze kochane

Dodał:

Gdy nadchodzi jesień, cieszą się grzybiarze. Grzyby, grzybki, borowiki, podgrzybki, kurki, szlachetne rydze i kanie – każdy z nich pyszny, ujmujący smakiem i zapachem – niezwykłe i niepowtarzalne. Grzyby to pyszne danie w polskiej kuchni



Większość z nas przepada za grzybami, ale czy grzyby to zdrowe jedzenie? Dotychczas panowało przekonanie, że grzyby nie zawierają wielu substancji odżywczych. A są doceniane przede wszystkim za smak.

Przeprowadzone jednak badania wskazują, że grzyby to zdrowe jedzenie, które jest cennym źródłem wielu niezbędnych substancji. Grzyby składają się 80-90% z wody, która wyparowuje pod wpływem obróbek cieplnych (smażenia, duszenia itp.). W pozostałościach grzyba znajduje się duża ilość białek, oraz cenne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie sam wytwarzać i musi pobierać je wraz z pożywieniem. Grzyby zawierają też błonnik zwany funginą, która nadaje grzybom sztywność i jest swoistym błonnikiem pokarmowym. Jednak funcina jest nieprzyswajalna przez układ pokarmowy, dlatego należy pamiętać, że szybciej strawimy kapelusz niż nóżkę, która zawiera bardzo dużo funginy. Grzyby zawierają  też dobrze przyswajalne węglowodany i tłuszcze. Dlatego też posiłek z grzybów to posiłek sycący co odżywczy dzięki witaminom (A, D, C i B1, B3, B5, PP) i solom mineralnym - potas, fosfor, wapń, sód, żelazo, mangan, miedź, fluor, ołów, siarkę, chrom, krzem, wapń i glin.  Znajdziemy tutaj także selen, cynk, jod. Ale grzyby są jedzeniem ciężkostrawnym i nie wolno jeść ich w dużych ilościach. Ciężkostrawność zwiększają też sosy, które są uzupełnieniem pysznych dań z grzybów.

Co można przygotować z grzybów? W zasadzie wszystko – mogą służyć jako pyszne dodatki do zapiekanki, tostów. Na spotkanie z przyjaciółmi idealna będzie pizza z kurkami. Z grzybów gotujemy też wspaniałą zupę grzybową – dla wielu taka zupa to danie idealne i najsmaczniejsze na świecie, godne pełnego uwielbienia. Podobnie jak sosy, które dodajemy potem do dań mięsnych, a które podnoszą ich walory smakowe – kto nie próbował polędwiczek wieprzowych duszonych w kurkach ze śmietaną, niech żałuje. Ślinka sama leci. Grzyby możemy smażyć (najlepiej na maśle), dusić ze śmietaną, cebulką, w ziołach... Można robić gulasz z grzybów, krokiety, lasagne... Można je marynować... Co kto sobie wymyśli. Grzyby to zawsze pyszne danie, dobre na każdą okazję!

Pamiętajmy tylko o jednym – jedzmy grzyby jadalne i jeśli je zbieramy sami - udajmy się do sanepidu. Tam na miejscu fachowcy sprawdzą, czy, aby nie pomyliliśmy borowika z szatanem!

 
adres tej wiadomości: www.nagrzyby.pl/index.php?artname=news&artmid=content&id=6053