Niusy » Ciekawostki o grzybach » O grzybach w prasie – Miesięcznik KUCHNIA

O grzybach w prasie – Miesięcznik KUCHNIA

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 
 Strona 1 Strona 2
Polecam wrześniowe wydanie miesięcznika KUCHNIA znajdziecie w nim ciekawe przepisy na potrawy z grzybów i artykuł pt Grzybobranie z ambasadorem aurtorstwa Artura Kołpaka. W artykule tym wykorzystano zdjęcie z portalu www.NaGrzyby.pl mojego autorstwa.


Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi (dla 3-4 osób)

2 łyżki oleju roślinnego, 1 drobno posiekana szalotka, 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki, 1 mały, podzielony na różyczki kalafior, 2 łyżki sosu sojowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków", 200 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, sól morska i pieprz czarny

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, szalotkę. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Sałatka z kurek lub innych grzybów (dla 2 osób)

1 łyżka oliwy, 200 g kurek lub leśnych grzybów, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 garść poszatkowanej salaty radicchio, 1 garść endywii kędzierzawej, 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej, 1 cukinia pokrojona w plasterki, sól morska, pieprz czarny, 1 mały posiekany pęczek szczypiorku na sos winegret: 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapiamy resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Omlet ziemniaczany (dla 4 osób)

Ciasto: 500 g startych ziemniaków, 1 drobno posiekany por, 1 łyżka mleka, sól morska i pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju z pestek winogron Nadzienie: 200 g grzybów pokrojonych w plasterki, olej, sól, pieprz

Do ziemniaków wymieszanych z porem dodajemy mleko, sól i pieprz. Masę wylewamy na rozgrzany olej (patelnia musi mieć metalową rączkę, bo potem być może wsadzimy ją do piekarnika), rozprowadzamy masę równą warstwą, aby uzyskać placek grubości 2 cm. Smażymy, aż spód się przyrumieni. (Ewentualnie, gdyby wierzch był wilgotny a spód już usmażony, możemy włożyć patelnię pod rozgrzany grill w piekarniku). Równolegle smażymy grzyby na rozgrzanym oleju, aż do wyparowania sosu, który puszczą. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy je na połowę omletu, składamy go na pół i zaraz podajemy.

Kalafior z boczniakami lub grzybami leśnymi (dla 3-4 osób)

2 łyżki oleju roślinnego, 1 drobno posiekana szalotka, 100 g boczniaków pokrojonych w plasterki, 1 mały, podzielony na różyczki kalafior, 2 łyżki sosu sojowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków", 200 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, sól morska i pieprz czarny

Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i przez 30 sekund smażymy, mieszając, szalotkę. Dodajemy grzyby oraz kalafior i smażymy, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy sos sojowy, czosnek, przyprawę "5 smaków" i bulion. Dusimy na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki. Wlewamy zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody mąkę kukurydzianą i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem.

Sałatka z kurek lub innych grzybów (dla 2 osób)


1 łyżka oliwy, 200 g kurek lub leśnych grzybów, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 garść poszatkowanej salaty radicchio, 1 garść endywii kędzierzawej, 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej, 1 cukinia pokrojona w plasterki, sól morska, pieprz czarny, 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

Na sos winegret: 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka oleju z orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapiamy resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Orientalna zupa z grzybów leśnych (dla 4 osób)

2 łyżki oliwy z oliwek, 100 g grzybów leśnych pokrojonych w plasterki, 1 pokrojona w plasterki cebulka dymka, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 drobno pokrojona mała marchewka, 1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru, 1 posiekany mały pęczek roszponki, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka syropu klonowego, 1 l bulionu warzywnego lub wody z dodatkiem miso do smaku (miso do kupienia w sklepach z orientalną żywnością), sól morska i pieprz czarny, 1 garść posiekanej świeżej kolendry

W rondlu, na lekko rozgrzanej oliwie, podsmażamy przez 3 min, mieszając, grzyby z cebulą, czosnkiem i marchewką. Dodajemy imbir, roszponkę, sos sojowy, syrop klonowy i bulion lub wodę z dodatkiem miso. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy świeżą kolendrą.

Casserole z borowików (dla 2-3 osób)

2 łyżki oliwy z oliwek, 1 mała pokrojona na plasterki czerwona cebula, 100 g sarniny pokrojonej na kawałki lub innego mięsa albo 50 g "mięsa sojowego" namoczonego, 250 g świeżych pokrojonych na kawałki borowików, 1 drobno pokrojony plaster selera, 75 ml czerwonego wina, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 5 pokrojonych czarnych oliwek, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka tymianku, sól morska i pieprz czarny do smaku

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i na średnim ogniu przez minutę podsmażamy cebulę. Dodajemy kawałki mięsa, zwiększamy ogień i smażymy, aż zaczną się przyrumieniać, następnie dodajemy grzyby i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Dorzucamy seler, wlewamy wino i bulion, dodajemy przecier pomidorowy, oliwki, ocet, sos sojowy i tymianek. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 5 minut, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

Źródła:
Miesięcznik KUCHNIA

 
Komentarzy (4) | 31.08.2007 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.