Niusy » Przepisy kulinarne » Pasztet z prawdziwkami

Pasztet z prawdziwkami

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

[IMAGE]

Składniki: 30 dag wieprzowiny, 30 dag cielęciny, 30 dag wołowiny, 15 dag wątróbki cielęcej, 15 dag słoniny, 15 dag surowego boczku wieprzowego, 15 dag bułki bez skórki, 3 jajka, 1 cebula, 50 g prawdziwków, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli



Składniki: 30 dag wieprzowiny, 30 dag cielęciny, 30 dag wołowiny, 15 dag wątróbki cielęcej, 15 dag słoniny, 15 dag surowego boczku wieprzowego, 15 dag bułki bez skórki, 3 jajka, 1 cebula, 50 g prawdziwków, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie: Pokrój w kostkę boczek i cebulę.
Podsmaż. Dodaj pokrojone na kawałki mięsa, wsyp ziele angielskie, liść laurowy, trochę pieprzu i soli. Duś do miękkości - pod przykryciem - na małym ogniu.
Umytą wątróbkę ułóż na sicie, przepłucz wrzącą wodą.
Włóż do miękkiego mięsa razem z bułką i duś wszystko jeszcze przez 15 minut.
Odstaw w chłodne miejsce do następnego dnia.
Ugotuj suszone prawdziwki. Wystudzone pokrój w cienkie paseczki.
Mięsa i bułkę przepuść dwukrotnie przez maszynkę z gęstym sitem. Dodaj pokrojone grzyby, jajka, sól, pieprz, zmieloną gałkę muszkatołową i majeranek. Wyrabiaj starannie gładką masę - jeśli jest zbyt spiosta, dodaj kilka łyżek wywaru grzybowego.
Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułóż na dnie i bokach podłużnej foremki.
Napełnij foremkę masą pasztetową, starannie ubij drewnianą łyżką i piecz około 50 minut w temperaturze 180ºC.
Podaj z sosem żurawinowym, który robi się z żurawiny do mięs, chrzanu i czerwonego mięsa.

 
Komentarzy (0) | 19.12.2005 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.