Niusy » Przepisy kulinarne » Uszka Wigilijne

Uszka Wigilijne

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

[IMAGE]

Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki, 1jajko, ciepłe mleka, łyżka masła, sól, pieprz
Farsz: Składniki: 10 dkg suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków), 10 dkg ugotowana kiszona kapusta, cebula, 1 jajko, sól, pieprz



Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki, 1jajko, ciepłe mleka, łyżka masła, sól, pieprz
Farsz: Składniki: 10 dkg suszonych grzybów, 10 dkg ugotowana kiszona kapusta, cebula, 1 jajko, sól, pieprz
Sposób wykonania ciasta :
Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i wodą, wyrobić. Ciasto zagnieść na stolnicy. Podzielić na części aby rozwałkowane nie wysychało.. Rozwałkować, pokroić w kwadraty ( jak najmniejsze dające się skleic), nakładać nadzienie. Zlepiać w ozdobne trójkąciki.
Sposób wykonania farszu:
Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić, przepuścić przez maszynkę razem z ugotowaną kapustą i zeszkloną na maśle cebulą. Następnie wbić do farszu jajko i dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 
Komentarzy (0) | 19.12.2005 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.