Niusy » Przepisy kulinarne » Gołąbki z grzybami

Gołąbki z grzybami

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

[IMAGE]

Składniki:
1 kg mięsa od szynki. 1/2 kg bardzo chudego surowego boczku. 3 główki kapusty (ja tutaj używam kapustę szpiczastą ,bardzo miękkie i smaczne ma listki ) 1 kg. ryżu, 1 kg cebuli ,1 kg grzybów leśnych (prawdziwki ,kozaki, podgrzybki)



Składniki:
1 kg mięsa od szynki. 1/2 kg bardzo chudego surowego boczku. 3 główki kapusty (ja tutaj używam kapustę szpiczastą ,bardzo miękkie i smaczne ma listki ) 1 kg. ryżu, 1 kg cebuli ,1 kg grzybów leśnych (prawdziwki ,kozaki, podgrzybki)
Wykonanie:
1 -Ryż ugotować : Do garnka wlać 2 litry wody ,wsypać ryż - gotować do wyparowania wody. Nie zapominać czasem mieszać
2- Cebule pokroić w listki - włożyć crome (specjalna margaryna już posolona do smażenia ) dusić do miękkości (nie przypalić )
3- grzyby : - przygotować duży garnek z wodą. jak woda się zagotuje - wrzucić pokrojone w paski grzyby. Po 5 min wodę odlać .
Grzyby przełożyć do płaskiego garnka i dusić również na margarynie do pieczenia i duszenia
4 - kapusta: nożem na około ,,głąba, naciąć rowek, włożyć kapustę do dużego garnka z gotująca się wodą Stać w kuchni wyjmując zewnętrzne już lekko miękkie liście. Środek zostawić surowy do wyłożenia garnka do pieczenia.
5- ugotowane mięso ,miękką cebule, uduszone grzyby - razem zmielić. Dodać ugotowany ryż. - dodać parę pokruszonych kostek bulionu. Troszkę soli .Jak ktoś lubi pikantne to nieco pieprzu ,lub - to co kto lubi. Wymieszać dokładnie. nakładać farsz na liście kapusty i składać - boki zawijając na farszu do środka i rolować. Duży garnek wyłożyć surowymi liśćmi kapusty. Gołąbki układać ŚCISLE.
zalać pozostałością wody w , której gotowało się mięso.
Przykryć liśćmi surowej kapusty - dokładnie (lepiej więcej niż za mało )
Włożyć do piekarnika na około 1 - 1.5 godziny.
Podawać ze śmietaną, lub sosem pomidorowym ,lub grzybowym.
Takie gołąbki można wkładać do pojemników i do zamrażarki.
Ja robię takie gołąbki 3-4 razy w roku - jest dużo pracy (zwłaszcza bałaganu w kuchni) dlatego robię dużo ,potem do zamrażarki - i ...są świetne po odmrożeniu.
Taki sam farsz tylko bez ryżu - wykorzystuje do robienia krokietów.
Wspaniale smakują :-)))
Autor : Barbara van Elderen

 
Komentarzy (0) | 29.10.2004 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.