Niusy » Przepisy kulinarne » Leszcz urodzinowy z grzybami

Leszcz urodzinowy z grzybami

Dodał: Wiesław Kamiński (zenit)

 

[IMAGE]

Składniki:
1 leszcz wagi 2,5-3 kg, 50 dkg prawdziwków świeżych bądź mrożonych, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera lub 1 kostka bulionowa, 2 łyżki octu, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 szklanka białego wina, 2 żółtka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 10 dkg masła, sól i pieprz



Składniki:
1 leszcz wagi 2,5-3 kg, 50 dkg prawdziwków świeżych bądź mrożonych, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera lub 1 kostka bulionowa, 2 łyżki octu, 1 liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 1 szklanka białego wina, 2 żółtka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka cukru, 10 dkg masła, sól i pieprz
Wykonanie:
1. Leszcza sprawić, odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, skropić octem i pozostawić na pół godziny.
2. Z głowy, ogona i kręgosłupa, warzyw z dodatkiem przypraw ugotować 2 szklanki gotowego wywaru.
3. Prawdziwki oczyścić i pokroić w paski.
4. W rondlu rozpuścić masło i usmażyć na nim kawałki ryby opruszone mąką. Wyjąć rybę, wrzucić na ten sam tłuszcz grzyby.
5. Na usmażone grzyby położyć rybę, wlać wywar i wino, dodać sól, pieprz i cukier.
6. Gotować na wolnym ogniu 30 minut. Nie mieszać. 7. Leszcza wyjąć na głęboki półmisek, wywar zaciągnąć żółtkami i tak powstałym sosem polać obficie rybę.

 
Komentarzy (0) | 27.10.2004 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.