Maślak zwyczajny Suillus luteus (L. ex Fr.) S. F. Gray

Index polski  Index łaciński

Galerie obrazkowe grzybów

 

Maślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusMaślak zwyczajny  Suillus luteusInne maślaki

Tu więcej zdjęć


Kapelusz
- 40 do 150 mm średnicy; początkowo o kształcie półkulistym, a później spłaszczonym, poduchowato wypukłym z lekkim garbkiem, do rozpostartego; brzeg ostry, u młodych okazów podwinięty; barwy brązowożółtej, jasnobrązowej, kasztanowobrązowej, czekoladowobrązowej lub szarobrązowej, z szarym lub fioletowym odcieniem; grubomięsisty; skórka lepka, bardzo śluzowata za młody i w czasie deszczu, a gładka, błyszcząca i promieniście żyłkowana w czasie suszy; łatwo i całkowicie oddziela się od miąższu.

Pory - o barwie rurek; u dojrzałych egzemplarzy brązowożółte lub brudnooliwkowożółte; drobne i bardzo wąskie; w kształcie okrągławe, a następnie kanciaste; rzadko pokryte wydzieliną białawej cieczy.

Rurki - od 6 do 12 mm długości; w pierwszej fazie żółtawe lub cytrynowożółtawe, później ciemniejsze z odcieniem oliwkowym; przyrośnięte lub zbiegające na trzon; łatwo oddzielające się od miąższu; rurki młodych owocniki zakryte od spodu białą błoną, łączącą brzeg kapelusza z trzonem.

Trzon - od 30 do 80 mm wysokości, od 10 do 25 mm grubości; w barwie żółtokremowej, cytrynowożółtej u szczytu, a u dołu brązowawej; równogruby, cylindryczny i pełny; u podstawy może być nieco zgrubiały; nad pierścieniem pokryty drobnymi ziarenkami w kolorze żółto-brązowym lub brązowym; błona osłonowa, która u młodych owocników przykrywa rurki, później pozostawia na trzonie resztki w postaci zwisającego, skórkowatego, białawego, szarawego, a w końcu brązowo-fioletowego pierścienia.

Pierścień - po błonie osłonowej.

Miąższ - w kapeluszu i trzonie w kolorze białawym, kremowym, później żółtawym, u podstawy trzonu brązowawym; po uszkodzeniu lub przecięciu nie zmienia barwy; reaguje na zabarwienie pod wpływem FeSO4, zabarwiając się na szaroniebiesko. W kapeluszu mięsisty, miękki i soczysty. Natomiast w trzonie nieco włóknisty. O łagodnym kwaskowatym smaku i przyjemnym zapachu.

Zarodniki - w wysypie barwy jasnoochrowej lub brązowawej.

Występowanie - w lasach sosnowych i mieszanych, w młodnikach sosnowych i na polanach porośniętych samosiewem sosny; zwykle na terenach piaszczystych, ale nie ma specjalnych upodobań glebowych; w okresie od maja do października, a czasami nawet w listopadzie i grudniu; tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami sosen; występuje pojedynczo lub w dużych grupach; gatunek pospolity.

W Europie występuje około 20 gatunków z rodzaju - Suillus , z czego w Polsce kilkanaście.

Uwagi - jadalny i bardzo smaczny; chętnie zbierany. Może jednak u niektórych osób wywoływać objawy alergiczne.
Skórkę z kapelusza należy usunąć przy oczyszczaniu.

W internecie
http://www.pilzbestimmung.de/img/pilze/708_1_g.jpg
http://www.rysch.com/pilze/Suillus_luteus.htm
http://www.mushroomexpert.com/images/nadon/nadon_suillus_luteus.jpg
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=24419&poradie=4

Foto
: Wiesław Kamiński, Zygmunt Augustowski, Paweł Jarząbek

Inne suillus

Suillus aeruginascens
Maślak szary (maślak lepki)
Suillus amabilis
Maślak miły
Suillus bovinus
Maślak sitarz
Suillus clintonianus *
Maślak żółty
Suillus collinitus
Maślak rdzawobrązowy
Suillus flavidus
Maślak żółtawy
Suillus granulatus
Maślak ziarnisty
Suillus grevillei
Maślak żółty
Suillus piperatus
Maślaczek pieprzowy
Suillus placidus
Maślak wejmutkowy
Suillus plorans
Maślak limbowy
Suillus sibiricus
Maślak syberyjski
Suillus tridentinus
Maślak trydencki
Suillus variegatus
Maślak pstry
Suillus viscidus
Maślak szary (maślak lepki)

 

 

Opracował: Vito / Grzybozbieracz

Mapa występowania grzybów

Uwaga! Znaleziono miejsca (11) na mapie występowania grzybów. Zobacz mapkę »

 

Ostatnio dodane zdjęcia z tego gatunku

0_20131014-130951-90662300.jpg
0_20131014-125052-28580700.jpg
0_20131006-210945-07357900.jpg
 

więcej »