Gołąbek podpalany Russula adusta

Index polski   Index łaciński

Galerie obrazkowe grzybów

Gołąbek podpalany Russula adustaGołąbek podpalany Russula adustaGołąbek podpalany Russula adustaGołąbek podpalany Russula adustaInne gołąbki

Owocnik
- do 15(-17) cm średnicy, mięsisty, początkowo nieco wypukły, dojrzały szeroko wklęsły, za młodu białawy, z wiekiem białawokremowy, brudnobrązowy, barwy sepia, do czarniawego, w części centralnej. Brzeg podwinięty, gładki, z wiekiem odwijający się. Skórka gładka, naga, matowa, trochę lepka, szybko jednak staje się suchą i błyszczącą; niekiedy na skraju kapelusza bywa delikatnie ziarnista; jest mocno zrośnięta z miąższem, dlatego trudno ją zedrzeć.

Blaszki- stosunkowo cienkie i gęste, zatokowato przyrośnięte, trochę zbiegające. Białawe, białokreomowe, najwyżej z ciemniejszym odcieniem, potem brudnobiałe; w starości ostrze ich staje się czarniawe.

Trzon- 3-8(-10)x2-5 cm, gruby, ścisły i twardy, gładki i nieco błyszczący, biały, potem brudnobiały, w końcu przybierający kolor właściwy dla kapelusza, pełny, na starość przeważnie watowaty.

Miąższ- do 2,5 cm grubości, jędrny, twardy, biały, białoszary, bardzo wolno, zwłaszcza w trzonie, staje się barwy cielistej, po czym robi się marmurkowaty, a po dłuższym leżeniu stopniowo szarzeje; czernieje po upływie co najmniej 12 godzin. Zapach niezbyt przyjemny. Smak łagodny.

Wysyp zarodników- Wysyp biały. Zarodniki kulistawe do szerokoelipsoidalnych, delikatnie siateczkowato-punktowane.

Występowanie- Gołąbek podpalany występuje na glebach piaszczystych w lasach liściastych i mieszanych. W Polsce jest dość częsty, ale znajdowany pojedynczo.

Zastosowanie- Grzyb jadalny, ale nie poszukiwany.

Możliwość popełnienia pomyłki- >- Jest on dość charakterystyczny, a mimo to najczęściej mylony z Russula albonigra, która ma smak wyraźnie gorzkawy i miąższ szybko czerniejący na powietrzu. Od Russula nigricans różni się cienkimi i gęstymi blaszkami, a od Russula densifolia, której miąższ po przełamaniu najpierw czerwienieje a potem czernieje, łagodnym smakiem oraz miąższem zaledwie szarzejącym, na starość brązowiejącym bez czerwienienia.

LiteraturaA. Skirgiełło „Flora Polska”. Grzyby. Tom XX. Gołąbek (Russula).

W internecie
http://www.pharmanatur.co...LA%20ADUSTA.htm
http://www.nahuby.sk/atla...php?huba_id=874
 
Foto: Zygmunt Augustowski

Inne russula:

Russula adusta Gołąbek podpalany  
Russula aeruginea Gołąbek białozielonawy  
Russula albonigra Gołąbek czarny  
Russula alutacea Gołąbek cukrówka  
Russula amara Gołąbek błękitny  
Russula amoenicolor Gołąbek pięknobarwny  
Russula amoenolens Gołąbek przyjemny  
Russula atropurpurea Gołąbek ciemnopurpurowy  
Russula atrorubens Gołąbek czarnoczerwony  
Russula aurea Gołąbek złotawy  
Russula aurora Gołąbek jutrzenkowy  
Russula azurea Gołąbek lazurowy  
Russula badia Gołąbek kasztanowaty  
Russula betularum Gołąbek brzozowy  
Russula brunneoviolacea Gołąbek brunatnofioletowy  
Russula caerulea Gołąbek błękitny  
Russula claroflava Gołąbek jasnożółty  
Russula curtipes Gołąbek krótkonogi  
Russula cyanoxantha Gołąbek modrożółty  
Russula decoloranus Gołabek płowiejący  
Russula delica Gołąbek smaczny  
Russula densifolia Gołąbek gęstoblaszkowy  
Russula emetica Gołąbek wymiotny  
Russula faginea Gołąbek buczynowy  
Russula farinipes Gołąbek mączysty  
Russula fella Gołąbek żółciowy  
Russula foetens Gołąbek śmierdzący  
Russula fragilis Gołąbek kruchy  
Russula graveolens Gołąbek cuchnący  
Russula grisea Gołąbek szary  
Russula helodes melzer
 
Russula heterophylla Gołąbek oliwkowozielony  
Russula illota Gołąbek brudny  
Russula integra Gołąbek słodkawy  
Russula ionochlora Gołąbek fiołkowozielony  
Russula lateritia Gołąbek ceglasty  
Russula laurocerasi Gołąbek gorzkomigdałowy  
Russula lepida
 
Russula livescens Gołąbek ciemniejący  
Russula lundellii Gołąbek czerwonopomarańczowy  
Russula luteotacta Gołąbek żółknący  
Russula maculata Gołąbek plamisty  
Russula mairei Gołąbek merowski [Buczynowy]  
Russula mustelina Gołąbek kunowy (sinawy)  
Russula nauseosa Gołąbek prążkowany  
Russula nigricans Gołąbek czarniawy  
Russula nitida Gołąbek lśniący  
Russula nobilis
 
Russula ochroleuca Gołąbek brudnożółty  
Russula olivacea Gołąbek oliwkowy  
Russula paludosa Gołabek błotny  
Russula parazurea Gołąbek chmurny  
Russula pectina Gołąbek grzebieniasty  
Russula pectinatoides Gołąbek przykry  
Russula persicina Gołąbek brzoskwiniowy  
Russula pseudodelica Gołąbek fałszywy  
Russula pseudointegra Gołąbek rumiany  
Russula puellaris Gołąbek skromny  
Russula queletii Gołąbek queleta  
Russula rosea Gołąbek śliczny  
Russula sanguinea Gołąbek krwisty  
Russula sardonia Gołąbek czerwonofioletowy  
Russula solaris Gołąbek słoneczny  
Russula sororia Gołąbek piekący  
Russula subfoetens Gołąbek niemiły  
Russula turci Gołąbek turecki  
Russula velenovskyi Gołąbek velenowskiego  
Russula versicolor Gołąbek różnobarwny  
Russula vesca Gołąbek wyborny  
Russula vinosa Gołąbek winnoczerwony  
Russula violeipes Gołąbek fiołkowowonogi  
Russula virescens Gołąbek zielonawy  
Russula viscida Gołąbek lepki  

 

 

Opracował: Waldemar /Zenit