Mleczaj złocisty Lactarius chrysorrheus
Index polski Index łaciński
Galerie obrazkowe grzybów
Owocnik- z grubsza wypukły, w młodości z podwiniętym brzegiem, później staje się płytkowklęsły lub w kształcie wazy z uniesionym brzegiem; wilgotny lub mokry; bladoróżowawy do bladocynamonowego; często z niewyraźnymi koncentrycznymi strefami, przynajmniej w młodości; gładki lub delikatnie chropowaty.
Blaszki- przyrośnięte do trzonu lub delikatnie zbiegające po trzonie; gęste; białawe do bladożółtawego; nie rozwijają czerwonawych plamek po dojrzeniu.
Trzon- 3-8 cm długości, 1-2 cm grubości, mniej więcej równy na całej długości; suchy; białawy; bez dziurek.
Miąższ- biały, po przekrojeniu żółtawy; twardy; zapach niewyróżniający się, smak ostry.
Mleczko- obfite, białe, po kontakcie z powietrzem natychmiast przebarwia się na żółtawo.
Wysyp zarodników- żółtawy.
Występowanie- od sierpnia do października (VIII-X) w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami.
Zastosowanie- niejadalny.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
Możliwość popełnienia pomyłki- L. decipens oraz L. porninsis - M. modrzewiowy.
W internecie
http://web.comhem.se/~u13...rysorrheus.jpeg
http://micologia.net/g3/a...heus_Joseba.jpg
http://grzyby.strefa.pl/L...rysorrheus.html
http://www.mycobel.be/pho...heus_(yd)_1.jpg
http://champignons.mosell...ysorrheus_2.jpg
Foto: ...
Inne lactarius:
Opracował: Hudy