Pieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibarius

Index polski  Index łaciński

Galerie obrazkowe grzybów

Pieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusPieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusPieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusPieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusPieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusPieprznik jadalny - kurka Cantharellus cibariusInne pieprznikowate

Tu więcej zdjęć


Owocnik
- 1-7 (15) cm średnicy; gatunek ten ma charakterystyczną żółtą barwę (od bladożółtej, żółtopomarańczowej do pomarańczej); u bardzo młodych wypukły, płaski, później wklęsły, lejkowaty; brzeg podwinięty lub falisto powyginany, u starszych okazów postrzępiony; gładki, nagi, matowy.

Listewki - barwy kapelusza; w postaci żylastych fałd zbiegających na trzon, często rozwidlonych lub łączących się.

Trzon - 3-8 cm wysokości, 0,8-2,5 cm grubości; tej samej barwy lub nieco jaśniejszy od kapelusza; cylindryczny, zwężający się ku dołowi; może być nieco wygięty; pełny; powierzchnia gładka.

Miąższ - białawy z odcieniem żółtym, jasnożółty; jędrny, zwarty, mięsisty; smak u młodych owocników łagodny, u starych lekko pieprzny (stąd pewnie nazwa pieprznik); zapach korzenny, owocowy.

Wysyp zarodników - bladoochrowy (bladożółty).

Występowanie - od czerwca do listopada, w różnych typach drzewostanu, głównie na siedliskach borowych, tworzy mikoryzę przeważnie z sosną i świerkiem, a także dębem, bukiem i grabem, w mchu lub opadłych liściach; gromadnie (czasami tworzy czarcie kręgi); kiedyś bardzo pospolity, obecnie coraz rzadszy na skutek łatwości rozpoznania nawet przez niedoświadczonego grzybiarza :)

Zastosowanie - jadalny.

Możliwość popełnienia pomyłki - występują formy różniące się nieco barwą; forma bladożółta, spotykana jest w lasach liściastych - to pieprznik blady (Cantharellus pallens) ; z wierzchu łudząco podobna jest pospolita lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca); równie, jeśli nie bardziej, łudząco podobny z wierzchu jest często spotykany kolczak obłączasty (Hydnum repandum), który jednak ma na spodniej stronie kapelusza kolczasty hymenofor.

Uwagi - bardzo smaczny, najlepszy w marynatach i duszony, jednak twardy i stosunkowo ciężkostrawny; nie ulega zaczerwieniu, odporny na długi transport, bywają lata bardziej i mniej obfitujące w jego występowanie.

Inne nazwy zwyczajowe - kurka, kurek, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, lepieszka, lepicha, łasiczka, pieprzyk, stągiewka.

W internecie
http://www.hlasek.com/fot...arius_a2863.jpg
http://inocybes.free.fr/p...000081901)2.JPG
http://www.kampfwanderer....us-30.08.06.jpg
http://champignons.mosell..._cibarius_2.jpg

Foto: Wiesław Kamiński, Zygmunt Augustowski

Inne catharellus:

Cantharellus amethysteus Pieprznik ametystowy
Cantharellus aurora Pieprznik żyłkowany ( Pieprznik żółtawy )
Cantharellus cinereus Pieprznik szary
Cantharellus ferruginascens Pieprznik rdzawiejący
Cantharellus friesii Pieprznik pomarańczowy
Cantharellus melanoxeros Pieprznik czarniawy
Cantharellus pallens Pieprznik blady
Cantharellus tubaeformis Pieprznik trąbkowy

 

 

Opracował: Termit / Zenit / Grzybozbieracz

Mapa występowania grzybów

Uwaga! Znaleziono miejsca (28) na mapie występowania grzybów. Zobacz mapkę »

 

Ostatnio dodane zdjęcia z tego gatunku

0_20120715-171018-49620000.jpg
0_20120715-170800-80695500.jpg
0_20120715-170713-52820000.jpg
 

więcej »