Smardz stożkowaty Morchella conica

Index polski  Index łaciński

Galerie obrazkowe grzybów

  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty  Morchella conica - Smardz stożkowaty (w sztucznym środowisku)  Morchella conica - Smardz stożkowaty (w sztucznym środowisku)Inne smardzowate

Tu więcej zdjęć


Inne grzyby pod ochroną w PolsceGrzyb z polskiej czerwonej listy grzybów

Owocnik
- do 12 cm wysokości, kapelusz zajmuje 1/2 - 2/3  wysokości trzonu i  jest  stożkowaty,  wyciągnięty; brzeg kapelusza mniej lub bardziej zatokowo przyrośnięty; silne listwy podłużne biegną wyraźnie równolegle z góry na dół i są powiązane między sobą bardzo różnie wyrośniętymi, słabymi listwami poprzecznymi; barwa waha się między szarobrunatną a oliwkowobrunatną, przy czym żebra na starość czarnieją; w środku jest pusty.


Trzon - węższy od główki (1/2 - 2/3 średnicy główki) i nieco krótszy; białoochrowy; powierzchnia pokryta drobnymi ziarenkami; pusty w środku.

Miąższ - białawy, kremowy.

Wysyp zarodników - białawy.

Wystepowanie - rośnie w lasach nadrzecznych i świerkowych, na brzegach lasów i dróg, na składowiskach drewna. W Polsce dość rzadki; częściej spotykany w górach; pojawia się w zależności od długości zimy, od marca do końca maja.

Zastosowanie - bardzo smaczny grzyb.

Status na Czerwonej Liście: R - rzadki

Możliwośc popełnienia pomyłki - niezbyt wprawni grzybiarze mogą mylić smardza z trującą piestrzenicą kasztanowatą.

Uwaga - w Polsce pod ochroną.

Uwagi ogólne - smardz stożkowaty, podobnie jak inne gatunki tego grzyba ( smardz jadalny, smardz wyniosły, smardz grubonogi, smardzówka czeska), a także piestrzenica, piestrzyca i uchówka, należą do klasy workowców. Smardze występują w strefie klimatu umiarkowanego półkuli północnej, a także w Australii. Do smardza stożkowatego podobne są smardz jadalny ( Morchella esculenta) oraz smardz wyniosły ( Morchella elata). Należy pamiętać, że smardz stożkowaty i smardz wyniosły posiadają regularne żeberkowanie kapelusza, a smardz jadalny – nie. Nie wszystkie smardze są jadalne.

conica - znaczy stożkowata

Foto: Marek Zajdek, Wiesław Kamiński, Marek Zajdek, Sylwia i Ludwik, Petr Rudzki
Uwaga: Zdjęcia smardzy robione były głównie na Słowacji i w Czechach

W internecie
http://www.pilzepilze.de/piga/pics/morchella_conica_tw.jpg
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz114.htm
http://www.rysch.com/pilze/Morchella_conica.htm
http://www.nahuby.sk./sk/images/fotosutaz/2006/jozef_slamenik2006_30747.jpg

Inne morchella

Morchella crassipes Smardz grubonogi  
Morchella dunensis
 
Morchella elata Smardz wyniosły  
Morchella esculenta pers Smardz jadalny  
Morchella esculenta var. rotunda Smardz jadalny odm okrągła  
Morchella esculenta var. umbrina Smardz jadalny odm ciemna  
Morchella pragensis Smardz praski  
Morchella semilibera Smardz półwolny  
Morchella steppicola Smardz stepowy  
Morchella vulgaris Smardz zwyczajny  

 

 

Opracował: Termit / Zenit / Grzybozbieracz

Mapa występowania grzybów

Uwaga! Znaleziono miejsca (7) na mapie występowania grzybów. Zobacz mapkę »

 

Ostatnio dodane zdjęcia z tego gatunku

0_20120422-002809-30770400.jpg
0_20120415-223201-53821700.jpg
0_20120415-223057-89951200.jpg
 

więcej »