Niusy » Przepisy kulinarne » Keks mocno bakaliowy

Keks mocno bakaliowy

Dodał: Monika

 

Keks mocno bakaliowy

Tym razem bez zdjęć z przygotowania, natomiast dokladnie opisany więc na pewno dacie radę :)

Wielbicielom bakalii powinien mocno przypaść do gustu :)

 

 

 



Składniki:

 

Bakalie, 3,5 - 4 szklanki (plus garść rodzynek i żurawiny do ozdoby na wierzch)
Ja daję rodzynki, suszoną żurawinę, pokrojone morele i śliwki suszone, mieszankę owoców kandyzowanych kolorowych oraz posiekane orzechy

Tabliczka gorzkiej czekolady

Tabliczka białej czekolady

2/3 szklanki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy połączony z jakimś alkoholem, albo tylko sok jak ktoś nie może alkoholu)

kostka masła

1 szklanka mąki żytniej

1 szklanka mąki pszennej

1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego ale może być zwykły)
2 płaskie łyżeczki sody

3 jajka

3 łyżki dżemu pomarańczowego (można zastąpić brzoskwiniowym np)
2 łyżki miodu
1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy

3-4 łyżki mleka

 

Przygotowanie:



Do garnka wlewamy alkohol/sok i podgrzewamy. Do gorącego wrzucamy bakalie (wszystko poza czekoladą) i odstawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając

Rozpuszczamy kostkę masła i tez odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie możemy przygotować foremkę. Keksówka powinna mieć około 9 cm x 27 cm (mierzoną po dnie) o wysokości 8 cm. Jeśli nie mamy takiej dużej to lepiej zrobić w dwóch mniejszych. Smarujemy ją tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia, tak aby wystawał za brzegi.

Bakalie i masło wystygły, robimy dalej...
Do dużej miski wsypujemy i mieszamy:

2 szklanki mąki (1 szklanka żytniej i 1 pszennej) można użyć tylko pszennej, ale ciasto będzie jaśniejsze i trochę "inne"
1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego ale może być zwykły)
2 płaskie łyżeczki sody

W małej miseczce roztrzepujemy 3 jajka i dolewamy masło.

Wracamy do bakalii: Do wystudzonych dodajemy posiekaną gorzką czekoladę oraz:
3 łyżki dżemu pomarańczowego (można zastąpić brzoskwiniowym np)
2 łyżki miodu
1 łyżeczkę cynamonu lub przyprawy do piernika
1 cukier waniliowy

a następnie jajka z masłem

Taka masę przekładamy do produktów sypkich i mieszamy. Wyjdzie nam bardzo gęste ciasto, bez obaw tak ma być.
Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Czas pieczenia w zależności od piekarnika około 1 godziny. Po 45 minutach należy sprawdzać patyczkiem co jakiś czas. Ciasto ma być wilgotne ale nie lejące.


Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy. W międzyczasie przygotowujemy polewę:

1 białą czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu, jak tylko się roztopi zdejmujemy i dolewamy łyżkę likieru pomarańczowego (ew olejku) dorzucamy rodzynki i żurawinę oraz 3-4 łyżki mleka. Mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ozdabiamy ciasto na górze.


Keks może stać kilka dni, najlepiej zawinięty w folię aluminiową.


Smacznego :)

 

 

 

 
Komentarzy (3) | 21.10.2012 | Drukuj | Poleć znajomemu

Napisz komentarz:

Zaloguj się by dodać komentarz.